Taxa imatriculare auto 2019 – Cum se va calcula si cand intra in vigoare?

Pana la inceperea noului an, Ministerul Mediului lucreaza de zor la noua forma a taxei de poluare, care se va aplica de la inceputul anului viitor. Noua formula nu va fi doar o taxa pe norma de poluare, ci se va lua in calcul si capacitatea cilindrica, dar si alte componente ale masinilor.

Formula de calcul va fi gata pana la 1 ianuarie 2019, noua taxa va intra in vigoare in 3 luni mai tarziu, mai precis de la data de 1 aprilie.

Noua taxa auto va avea la baza studii si masuratori facute de Agentia Nationala de Protectie a Mediului, de Insitutul National de Sanatate Publica, dar si cu ajutorul specialistilor din industra autovehiculelor si de la RAR.

Cand vor vedea romanii banii dati pe taxele ilegale?

In conditiile in care statul nu a returnat decat in mica parte banii din taxele declarate ileage, Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a explicat cand vor fi returnati banii romanilor.

Ministru a precizat ca s-au trimis 800 de milioane de lei, urmand sa fie emise ordine pentru inca 700 de milioane de lei.

Potrivit calendarului de plati, nerepectat insa de Guvern, in perioada ianuarie-decembrie 2018, autoritatile restituie taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu ar trebui restituit in perioada septembrie – martie 2019

Istoricul taxei auto

Taxa auto pentru prima inmatriculare a autovehiculelor a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. La acea vreme, taxa de prima inmatriculare se calcula in functie de trei variabile : vehcimea autovehicului, tipul de catalizator si capacitatea cilindrica a masinii.

In data de 10 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificata, iar Guvernul a scazut valoarea acesteia cu o treime. Din data de 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atat la reinmatricularea masinilor inregistrate inainte de 1 ianuarie 2007, cat si pentru ce care conduceau masini din Vest. Incepand cu data de 30 ianuarie 2012, taxa este suspenadata pana la 31 decembrie 2012, iar persoanele care platisera deja urmau sa primeasca banii inapoi.

Din 15 marite 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.

By | 2018-12-28T12:40:49+00:00 decembrie 28th, 2018|Uncategorized @ro|0 Comments

Leave A Comment